Съединените щати изразиха оптимизъм за ситуацията в Сирия и Ирак

Аштън Картър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съединените щати изразиха оптимизъм за ситуацията в Сирия и Ирак, от ООН обаче предупрежават, че положението на обикновените хора там е тежко.

Местните сирийски сили, които сътрудничат на Съединените щати, са на 20 километра от сирийския град Ракка, смятан за столица на "Ислямска държава", а дните на групировката в Мосул са преброени, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър:

Окуражен съм от иракската решителност пред трудната битка и съм уверен, че дните на "Ислямска държава" са преброени. Междувременно в Сирия нашите партньори са само на 20 километра от Ракка, а изолацията на т. нар. столица на групировката продължава. Истината е, че ИДИЛ се намира под натиск едновременно на всички фронтове и това е точно каквото планирахме.  
 
Асошиейтед прес съобщава, че иракските сили атакуват села южно от Мосул  в опит да прочистят района от бойци на ИДИЛ, а иракският премиер Хайдер ал-Абади разчита операцията по освобождението на града да бъде завършена до края на годината. Според Абади  в момента Мосул е напълно обграден от иракски военни и действията се развиват по-бързо от очакваното
От агенцията за човешките права към ООН обаче съобщиха, че "Ислямска държава" убива хора в града, които не сътрудничат и не позволяват на домовете им да бъдат разположени ракетни установки или снайпери:

Тези, които откажат да позволят къщите им да бъдат използвани по този начин, са заплашвани или убивани. Има информация, че на 11 ноември ИДИЛ е застрелялала 12 души в квартал Бакир в източната част на града, тъй като  не са дали разрешение на покривите им да бъдат сложени установки. Тези семейства в действителност са използвани като човешки щитове, заяви говорителката Равина Шамдасани.

От ООН обявиха още, че около 16 хиляди души са напуснали източната част на Алепо заради интензивните атаки през последните няколко дни. Според Стивън О'Браян от организацията вероятно много други ще ги последват, тъй като ситуацията там е бедствена -  няма работещи болници, а запасите от храна практически са привършили. В същото време обаче опозиционните групировки пречат на хората на напуснат контролираните от тях квартали. Френският външен министър Жан-Марк Еро призова за незабавна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъдена катастрофалната хуманитарна ситуация в Алепо.

Междувременно близкият до правителството в Дамаск вестник "Ал-Уатан" обяви, че армията започва втора фаза от операцията си, след завземането на контрола над североизточните части на града.  От своя страна Русия обяви, че напредъкът на сирийската армия там е подобрил значително ситуацията на място, тъй като е позволил на над 80 хиляди души да получат достъп до хуманитарна помощ. По думите на говорителя на военното минисерствов Москва Игор Конашенков половината от територията, заемана от бунтовниците през последните години, е напълно освободена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53