ЕК откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки

Министерство на финансите: България е изпълнила в срок задълженията си за въвеждането на новите европейски директиви

| обновено на 08.12.16 в 19:19
Европейска комисия

Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки.

Също така Брюксел предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността". Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

За БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет обясни, че страната ни не е въвела в срок една от последните 3 промени в европейските директиви, които модернизират правилата за по-прозрачно възлагане на търгове с публични средства:
Целта на законодателството е да гарантира прозрачност при всички обществени поръчки до определен финансов праг. С него се дава равен шанс на всички фирми да се конкурират в конкурсите, принципни мерки за предотвратяване на корупция и единни правила за ефективното харчене на парите на данъкоплатците. Тези принципи вече важат за България от 2014г насам и ние контролираме тяхното прилагане. Но последните поправки в законодателството, които страната ви трябва напълно да транспонира, модернизират системата – позволяват се повече електронни системи, по-малко бюрокрация, но също така , обществените поръчки се съобразяват с общите цели в областта на околната среда, социалната политика и иновациите.

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. Директива за борба с киберпрестъпността.

България е изпълнила задълженията си за въвеждането на новите европейски директиви за обществените поръчки в срок, заявиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите. Новооткритите процедури по новите правила, които са изцяло съобразени с европейските директиви, са над 4 500.

От министерството допълват, че страната ни е една от малкото европейски държави, които са успели да приведат законодателството си в сроковете, поставени от Брюксел. Крайният срок е бил 18 април тази година, а в България промените са приети от парламента още през февруари и са влезли в сила с цялата необходима поднормативна уредба на 15 април.

Директивата за концесиите е внесена като законопроект в Народното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53