Въпросът за преговорите на Турция за членство в ЕС няма да бъде решен на предстоящата среща на върха

| обновено на 13.12.16 в 21:31

Европейският съюз няма в обозримо бъдеще да отваря нови преговорни глави за членството на Турция, стана ясно след днешния съвет "Общи въпроси" в Брюксел. Темата няма да бъде обсъждана от лидерите на страните членки, които се срещат в четвъртък и петък. Австрия не можа да наложи формално замразяване на присъединителния процес на Турция заради масовата чистка там след опита за преврат на 15 юли.

С Турция не може да се преговаря за пълноправно членство на фона на правителствени репресии срещу опозицията след опита за преврат, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц:
100 хиляди души са арестувани, почти няма свободни медии в Турция, а опозиционни партии и техните лидери или са в затвора, или в изгнание. Какво още очакваме? Къде са аргументите, че преговорният процес държи Турция в правия път? Не ги виждам.

Ако погледнем ситуацията 3 години по-късно, можем да заключим само, че Турция се е отдалечила още повече от Европейския съюз. А през последния месец този процес се задълбочи драматично и бързо
, допълни Курц.

Споразумение обаче не беше постигнато и така темата за разширяването няма да присъства в дневния ред на лидерите от Евросъюза, които се събират в Брюксел в четвъртък.

Според вицепремиера Меглена Кунева, която участва в днешното заседание в Брюкел, вратата пред Турция не бива да бъде затръшвана:
Становището на България е, че по принцип подкрепя разширяването, това е добре за страната ни. Желанието на Турция за влизане в ЕС държи процеса жив
.

По думите й има опити страна ни да бъде употребена с твърдения, че блокира евроинтеграцията на Сърбия по преговорната глава за образованието.
Искаме да знаем какви са планираните реформи от сръбското правителство. Тогава можем да дадем много бързо и адекватно становище
, обясни Кунева.

България е била сред държавите, които са били против спирането на преговорите с Анкара, стана ясно от изявлението на вицепремиера:
Ние сме страна, която попринцип подкрепя разширяването. Това  е добре за страната ни и геополитически, и икономически, и от всяка една гледна точка. Преговорите трябва да се продължат, защото макар че от 35 преговорни позиции, Турция е отворила за 10 години 16, което означава, че наистина процесът е бавен, все пак това държи възможността за разговори, която в дипломацията е изключително важна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53