Москва реагира остро на думите на хърватския президент Китарович за руска заплаха на Балканите

Сергей Лавров
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров реагира остро на думите на хърватския президент Колинда Грабар Китарович за руска заплаха на Балканите. По време на посещението му в Сърбия той коментира думите на президента на Хърватия Китарович, която по-рано бе казала, че на Балканите могат да възникнат нови проблеми, и то особено ако се отчита участието на Русия в хибридните войни. Китарович допълни, че Загреб наблюдава затвърждаването на контактите между лидера на босненските сърби Милорад  Додик и властите в Москва, което според нея може да доведе до намеса на Русия посредством разполагането на оръжие, разузнавателни ресурси и провеждането на кампании по дезинформация.

Лавров отговори, че той познава Колинда Грабар Китарович още от времето, когато тя е била външен министър на Хърватия, и добави, че между тях е имало нормални отношения. Ако президентът на Хърватия има конкретни факти, потвърждаващи думите ѝ, то ние сме готови да ги обсъдим, заяви още руският първи дипломат. Освен това, както предават руските медии, по време на пресконференцията Лавров е съобщил, че Брюксел иска от Белград, Сърбия, да закрие руско-сръбския хуманитарен център, намиращ се в Ниш, ако страната иска да се присъедини към ЕС. Причината е, че въпросната структура се разглежда като шпионско гнездо и заплаха за сигурността. Ако Брюксел иска по този начин да си спечели нови приятели, то Русия ще сметне, че това е приятелство против някого. Москва винаги е изхождала от принципа, че трябва да бъдеш с някого приятел не против друг, а просто да развиваш отношенията си на принципна основа. Лавров каза, че Русия постъпва така и със своите балкански съседи.

Всъщност в началото на годината по време на посещението си руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в Белград, който е съпредседател на руско-сръбската междуправителствена комисия, каза, че Москва няма да изостави своя балкански съюзник и ще му даде ракети със среден обсег на действие и комплексите С 300, макар за последните още нещата да не са ясни, защото струват доста скъпо, а Русия колкото и да иска да предостави тези комплекси на Сърбия, все пак би желала да получи тяхната ценова равностойност. Това тогава напрегна сериозно отношенията между Белград и Загреб. Местни експерти отбелязват в руските медии, че Москва има в регионите около своите граници естествени интереси и Балканите са част от тях, които Москва дори ги определя като цивилизационни, като обхващат Босна и Херцеговина, Черна Гора, Сърбия, Македония и България, които са част от православния свят и славянството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53