Борисов обяви, че ще разговаря в понеделник с РБ

| обновено на 16.12.16 в 07:46
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще разговаря в понеделник сутринта с Реформаторския блок по повод мандата за съставяне на правителство. На въпроси на журналисти в Брюксел дали ще подкрепи техен коалиционен кабинет, министър-председателят поиска въвеждането на мажоритарна избирателна система преди организирането на предсрочните избори:

Има достатъчно време този парламент да промени изборния закон, съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Лесно ще можеме, дали ще оставиме тези министри, дали ще дойдат други, ще се намери вариант. Единственото, за което си заслужава, е да се изчака и да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни.  Дължим този разговор, защото трябва да е коректен. Като излезем пред обществото да можем да кажем защо трябва да се отиде на избори. Тук има само едно "ако" – това, което шикалкавят в парламента и искат следващите избори да са по стария избирателен закон . 

Борисов заяви, че  ще номинира кандидат за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, само ако има широка политическа подкрепа:

Комисарят в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента от парламентарните партии, или да се изчака редовно избраното правителство. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се първо с подкрепа от България, за да получи и в Европейския парламент. Изразил съм становището си на среща с господин Юнкер. И двете съм готов да направя. Аз нямам бърза работа още няколко дни. Ако искат, с удоволствие ще им подкрепя и жена. Не е казано да е жена…



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53