Операцията по освобождаването на източната част на Алепо е завършена, обяви руският Генерален щаб

Снимка: Николай Кръстев

На извънреден брифинг началникът на Главното оперативно управление на  Генералния щаб на Русия генерал-лейтенант Сергей Рудской обяви, че сирийските правителствени войски са ликвидирали отделни групи от радикалните ислямистки формирования, които са отказали да напуснат Алепо. Рудской подчерта, че освобождението на северния сирийски град Алепо е завършено и се създават всички условия за мирното урегулиране на конфликта в Сирия. Според високопоставения руски висш офицер последните месеци са показали, че сирийското правителство е готово да направи много за това да бъде осигурен мир на територията на близкоизточната страна. Най-доброто доказателство за това е амнистията от която са могли да се възползват много от бойците, воювали в състава на радикалните формирования в Сирия. Това, според него, е помогнало да се избегне ненужно насилие в източната част на Алепо, както и в редица райони около столицата Дамаск.

По данни на руския Генерален щаб повече от 3400 бойци от умерената опозиция са сложили оръжие и са прекратили съпротивата си в хода на операцията по освобождаването на източен Алепо. От тях 3056 бойци от умерената опозиция са били амнистирани от сирийското правителство, а спрямо останалите се извършва проверка за контактите им с Ислямска държава и „Джебхат ан нусра“. Генерал Рудской  не пропусна в коментарен план да отбележи, че Русия още преди година е предложила на САЩ да направят заедно разграничение на „умерената сирийска опозиция“ от терористите в гражданския конфликт. Но тъй като не е бил получен отговор, Москва е извършила това самостоятелно .

Повече от 4500 са били бойците от радикалните групировки, които са воювали в източната част на Алепо, като по-голямата част от тях е била изведена от града. По специален коридор те са напуснали източната част на Алепо с 15 колони с бойци от радикалните групировки, заедно с техните семейства. Сред напусналите заедно с бойците от радикалните групировки има и техни 337 ранени съподвижници. След освобождаването на източната част на Алепо повече от 7000 жители на града са се завърнали  по домовете си. Този процес се забавя от голямото количество бомби, минирани обществени сгради и разбитите пътища и улици в града. 

По време на цялата операция от източната част на Алепо са били изведени 108 000 цивилни граждани, които са били държани насила от терористите. 

По-рано от руският Генерален щаб съобщиха, че от терористите са  освободени 105 квартала, разположени върху 78.5 кв.м. площ в източната част на Алепо, като са били убити повече от 900 терористи и е унищожено голямо количество военна техника. Рудской опроверга информацията, че по улиците в града има множество трупове, определяйки това като информационна кампания от някой политици на Запад. Тази информация е откровена лъжа, бе категоричен високопоставеният руски офицер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53