Германската полиция разследва нападението в Берлин като терористичен акт

| обновено на 20.12.16 в 13:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи снощното нападение в Берлин, при което загинаха 12 души, като терористичен акт.

Все още има много неща, които не знаем със сигурност, но ние трябва, както стоят нещата сега, да предположим, че това е терористична атака. Знам, че ще бъде изключително трудно за нас всички да го понесем, ако бъде потвърдено, че лицето, извършило този акт, е някой, потърсил закрила и убежище в Германия.

Германското министерство на вътрешните работи призова днес коледните базари в столицата да останат затворени.

Броят на полицаите в Берлин беше увеличен и около коледните базари се забелязва въоръжена охрана, след като беше потвърдено, че атаката с камион на коледния базар в столицата е атентат. Властите помолиха всички, които се намират в германската столица, да информират близките си, че са добре, за да облекчат телефонните линии, на които се дава информация за ранени и изчезнали. 

Заради трагедията в Германия за днес е обявен национален траур.

Шофьорът на камиона е 23-годишен пакистанец. Навед Б. е живеел в лагера, който се намира близо до летището Темпелхоф. Този лагер беше щурмуван рано тази сутрин. Бежанецът е регистриран в Бавария на 31-ви декември миналата година. Той е минал по т.нар. "Балкански път", който започва от Турция, преминава през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия.

Навед Б. е познат на полицията с дребни престъпления, не е фигурирал в нито една база данни за радикализирани лица. Той беше заловен вчера около час след инцидента. Това се случи благодарение на бдителен гражданин, който го забелязал и го проследил, давайки по телефона насоки на полицията накъде се движи атентаторът.

Заподозреният за нападението е имал разрешение за временно пребиваване в Германия, според федералната криминална полиция.

Междувременно стана ясно, че откритият мъртъв полски гражданин в атентата е бил застрелян, съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург. Полското министерство на вътрешните работи поиска засилване на полицейските патрули по улиците на градовете в страната. Към момента службите не разполагат с информация за потенциална заплаха от терористични актове в Полша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53