Хасково, Харманли и Перник обявиха грипна епидемия

До 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград и Лъки

Снимка: БГНЕС
След Перник и областта от днес до 4 януари Хасково и Харманли са в грипна епидемия. Спират се плановите операции. Затварят се детските и женските консултативни кабинети. Пациентите, приети в болницата в Хасково, са предимно деца и хора над 60-годишна възраст. Заради увеличаващия се брой на болните от грип пловдивската здравна инспекция обяви ограничителни мерки. 
Д-р Моника Троянчева от здравната инспекция обясни мерките:

Преустановяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения. Преустановяване на плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета. Преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации. Стриктно провеждане на филтъра в детските заведения. Да се удължи ваканцията в цялата Пловдивска област, за това писмата са разпратени освен до кмета на Пловдив и до кметовете в цялата Пловдивска област, до 8-и януари.

Като противоепидемична мярка до 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград, Карлово и Лъки.

Във вторник грипна епидемия беше обявена за Перник и областта.

С предепидемични стойности са областите Габрово и Варна. Рязко се е увеличил и броят на болните от грип и в Благоевград.

В Шуменска област се увеличават случаите на остри дихателни инфекции в сравнение със седмицата преди Коледа, но не може да се говори за грипна епидемия. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че след края на зимната ваканция ще има строг контрол в училищата на нивото на заболеваемост. 

Официалната коледна ваканция за учениците продължава до 4 януари догодина. От Министерството на образованието припомнят, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция в съответния град, според размера на епидемията и при отсъствие от училище на над 30 процента от учениците. За наваксване на материала се преструктурира учебното съдържание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53