Русия посреща Рождество Христово по стар стил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В повече от 30 хиляди храма в Русия и 800 манастира бе посрещнат един от най-големите Господски празници - Рождество Христово.

Централната служба обаче се проведе в Москва, в катедралния съборен храм „Христос-Спасител“. Тя бе водена от главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил. Въпреки отрицателните температури, достигащи в Москва до -25 градуса, милиони вярващи посетиха руските православни храмове от Владивосток до Санкт Петербург и Калининград.

Премиерът Дмитрий Медведев заедно със съпругата си посети службата, водена от патриарх Кирил, докато президентът Владимир Путин предпочете да посрещне Рождество Христово във Велики Новгород в Светоюриевският мъжки манастир, в храма носещ името на „Свети Георги“.

В словото си патриарх Кирил по повод Рождество Христово, което в Русия за разлика от останалите източноправославни страни се отбелязва по стар стил, призова руснаците да бъдат по-търпими и снизходителни едни към други, да излязат от пространството на виртуалната реалност и да се върнат в реалният свят, за да могат да помагат на нуждаещите се в него.

В голямото си Рождественско интервю пред руската държавна телевизия, което бе излъчено днес, патриарх Кирил се обяви против абортите - тема която предизвика сериозна обществена дискусия през 2016 година, като сега добави, че абортите не могат да помогнат в създаването на  успешна кариера и щастлив живот. Децата способстват за развитието на човешкия потенциал, заяви патриарх Кирил. Той разкритикува действията на правителството, че не е предприело нищо за ограничаването на абортите, което е един от най-големите проблеми на руското общество. Ежегодно по официално данни в Русия се правят по 1 милиона аборта, докато незаконните достигат няколко пъти повече.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53