Гюнтер Йотингер: Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа

Германският еврокомисар отхвърли обвиненията в лобизъм и нетолерантност

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на 2 часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в ЕП, които оценяват готовността му да заеме ресорите на подалата оставка Кристалина Георгиева – Бюджет и Човешки ресурси.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради расистки и ксенофобски изказвания по време на реч в Хамбург миналата година. Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, смирено се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа:

Относно казаното от мен в Хамбург през октомври, искам ясно да подчертая, че нямах намерение да обидя никого с коментарите си и съжалявам за думите си тогава. Нямате никакво основание да се опасявате, защото дискриминацията изобщо не е част от всекидневната ми работа.

Германецът обеща равни права за хората с различна ориентация при назначенията в Комисията и да продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист:

Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението.

Гюнтер Йотингер отговаря и на редица въпроси за бюджета на ЕС, прегледа на 7-годишната рамка, еврофондовете за сближаване и други. Румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 година, когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна:

Стабилността на страните-членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа.

Окончателната оценка за Йотингер ще обявят в четвъртък лидерите на парламентарните групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53