Преглед на печата

Вестниците информират за обвинението, повдигнато от прокуратурата срещу бизнесмена Иво Прокопиев във връзка с продажбата на държавния дял от EVN. МОНИТОР и 24 ЧАСА поместват информацията като водеща новина.
Вестник КАПИТАЛ DAILY информира на първата си страница, че износът на ток може да бъде спрян. Заради "зверския студ чупим рекорд по харчене на ток", съобщава СТАНДАРТ. "Част от гарантираната енергия за борсата се пренасочва към битовите потребители, но няма опасност от режим на тока", уверява КАПИТАЛ DAILY. Рекордното потребление ще вдигне януарските сметки за ток с 15 процента, предупреждава вестник СЕГА.
"Ваканцията на учениците надмина депутатската", отбелязва 24 ЧАСА. И децата, и народните избраници излязоха в почивка на 23 декември. Депутатите обаче се връщат в пленарната зала в сряда, по-голямата част от учениците остават вкъщи заради снежната блокада, пише вестникът, а ТРУД помества уверенията от образователното министерство, че ваканцията няма да се отучва.
По политическите теми вестник СТАНДАРТ помества на преден план изявлението на избрания за президент Румен Радев, че няма да удължава живота на парламента, въпреки искането на ГЕРБ. Всякакви такива опити са в разрез с конституцията, пише ТРУД, цитирайки бъдещия държавен глава. Цитатът е поместен под заглавие, което гласи: "Референдумът окончателно изхвърлен от Народното събрание. Депутатите от правната комисия не одобриха решенията от допитването да станат задължителни", съобщава ТРУД. "Депутатите пак игнорираха резултатите от референдума", пише и вестник СЕГА. "Обсъждането на националния референдум от 6 ноември, на който мнозинството поиска въвеждане на чист мажоритарен избор, задължителен вот и намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас, се препъна още на първото си препятствие", отбелязва вестникът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53