Продължават преговорите по Кипърския въпрос

Снимка: архив

В Женева продължават двустранни контакти на високо ниво между участниците в международната конференция по Кипърския въпрос, която приключи тази нощ без постигането на споразумение, но с приемането на план за продължаване на диалога за обединяване на страната.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис разговаря днес с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Конференцията в Женева, в центъра на която бе международният аспект на Кипърския въпрос – сигурността и гаранциите на бъдещата федерална държава, приключи късно тази нощ, без да постигне споразумение, но с решение за продължаване на нейната работа на технократско ниво и свикването ѝ отново на политическо ниво, в същия състав, т.е. с участието на външните министри на трите страни-гаранти Великобритания, Гърция и Турция.

Първото заседание на работната експертна група е на 18 януари в Женева. Тя ще обсъжда конкретните позиции на двете кипърски общности и трите страни-гаранти относно системата на сигурност и гаранции, които на този етап са диаметрално противоположни. Резултатите от работата на технократите ще бъдат поставени на срещата на политическо равнище, която се очаква да се състои до края на този месец.

В същото време в Кипър ще продължат преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ по нерешените въпроси в другите пет преговорни глави по вътрешните аспекти на обединението.

Конференцията в Женева даде перспектива за продължаване на диалога и решаване на Кипърския въпрос, са първите коментари в Кипър на резултатите от нея. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който я председателства, подчерта, че страните се стремят не към бързо, а към трайно и устойчиво решение на десетилетния проблем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53