Президентите на Русия и САЩ проведоха първия си телефонен разговор

| обновено на 29.01.17 в 07:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е поздравил американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му е пожелал успех на постта.

Двамата са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Путин и Тръмп са изтъкнали колко е важно възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочиха още от Кремъл.

Президентите на Русия и САЩ обсъдиха и актуалните международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията, свързана с иранската ядрена програма, и положението на Корейския полуостров. По време на разговора им са били засегнати аспекти от кризата в Украйна.

Основна задача според тях е да бъдат обединени усилията в борбата с главната заплаха - международния тероризъм.  Лидерите на двете водещи държави са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката "Ислямска държава" и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Двамата са се договорили да се работи по дипломатически канали за насрочване на дата и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти занапред.

Американският президент е разговарял с Путин от Овалния кабинет в Белия дом в присъствието на вице-президента Майкъл Пенс, шефа на апарата на Белия дом Райнс Прибас, съветника на президента по националната сигурност Майкъл Флин и съветника на Тръмп по стратегическите въпроси Стивън Бенън.

Докладът на Кремъл за разговора се отличава с липсата на всякакво споменаване на икономическите санкции срещу Русия от САЩ, които бяха обект на много спекулации през последните дни.

Американският сенатор Джон Маккейн, който е остър критик на руската политика, предупреди Доналд Тръмп за облекчаването на санкциите срещу Москва. Надявам се, че президентът Тръмп ще сложи край на тези спекулации и ще отхвърли такъв безотговорен курс. Ако не го направи, ще работя с колегите ми за кодифицирането на санкциите срещу Русия в закон, заяви Маккейн.

Друг републикански сенатор, Роб Портман, посочи, че вдигането на санкциите ще изпрати опасно послание на света, който вече поставя под въпрос стойността на американското ръководство.

Също в телефонен разговор, френският президент Франсоа Оланд е казал на американския си колега, че санкциите срещу Русия може да бъдат снети след уреждането на конфликта в Източна Украйна в съответствие с Минските договорености.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53