27-годишен студент е обвинен за нападението над джамия в Квебек

| обновено на 31.01.17 в 18:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС
Извършителят на нападението в канадския град Квебек в неделя вечерта е канадецът Александър Бисонет. При терористичния акт в Ислямския културен център в квартал "Сент фой" бяха убити шестима и ранени 19 души. Срещу извършителя са повдигнати шест обвинения в убийство.

Нападението бе извършено в неделя, в края на вечерната молитва в джамията в Ислямския културен център в град Квебек. 27-годишният Александър Бисонет е влязъл в сградата и е открил безразборна стрелба срещу събралото се множество. Заподозреният е избягал от местопрестъплението с автомобил, но по-късно е позвънил в полицията, след което е бил арестуван. В колата му са намерени пистолет и автомат "Калашников".

Първоначално полицията съобщи за задържането на двама нападатели, но по-късно направи уточнението, че нападателят е един, а вторият задържан е свидетел, който се е опитвал да помага на ранените.

Срещу Бисонет са повдигнати шест обвинения за убийство от първа степен и пет обвинения за опит за убийство. Обвиняемият засега не се е признал за виновен. Съдебното заседание е насрочено за 21-ви февруари

Самият Бисонет, студент във факултета по социални науки на френскоезичния университет "Лавал" и служител на кол център, е известен в активистките кръгове на Квебек като крайно десен интернет трол, често заемал твърди позиции срещу бежанците и феминизма. Считан е за привърженик на лидера на френските националисти Марин Льо Пен. Състудентите му го описват като интроверт, ксенофоб и поддръжник на расисткия национализъм. Никога досега обаче не е участвал в реални породени от омраза действия или нападения.

Канадското общество бе разтърсено от терористичния акт, който е едно от най-тежките масови убийства в страната. Снощи в Квебек и в много други канадски градове се проведоха бдения в памет на жертвите. Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че нападението е насочено срещу цялата страна и всички канадци, а не само срещу мюсюлманската общност. Целта на атентата, подчерта още Трюдо, е да се оронят най-изконните канадски ценности: откритост, многообразие и свобода на вероизповеданията, като подобни действия нямат място в канадското общество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53