В Ла Валета лидерите на ЕС договориха програма от 10 точки за ограничаване на миграционния поток

| обновено на 03.02.17 в 22:00
Снимка: БГНЕС

По време на срещата в Ла Валета лидерите на Европейския съюз договориха програма от 10 точки за ограничаване на миграционния поток към Европа през Средиземно море. Тя включва засилване на помощта за либийската брегова охрана и финансова помощ за създаване на безопасни лагери за бежанци на територията на Либия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обясни:

Договорихме се за прилагането на незабавни мерки, които трябва да доведат до намаляване на нелегалните имигранти и в същото време да спаси животи. Ще подкрепим либийската брегова охрана за прсичане на трафика на хора, и ще окажем подкрепа издирвателни и спасителни операции.

Според българския държавен глава Румен Радев, който също присъства на разговорите в Малта, освен Средиземноморската външна граница, под внимание трябва да остане и сухопътната граница, каквато е България, с готовност за бърза реакция при необходимост.

Ако в момента при нас няма толкова голям натиск, това не означава, че не трябва да следим ситуацията в дълбочина и не трябва да изграждаме такива способности, които в случай на нужда веднага да могат да се активират и ние да опазим солидарно външните граници на ЕС.

Президентът Радев разговаря в Ла Валета с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата са обсъдили предстоящото официално посещение на българския президент в Германия и са потвърдили желанието на София и Берлин  за всестранно развитие на двустранните отношения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53