Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета, НАТО и ЕС го осъдиха

| обновено на 12.02.17 в 20:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров, както и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за севернокорейския опит и Белият дом продължава да следи ситуацията, заяви представител на президентството. 

Пхенян е изстрелял неидентифицирана ракета тази сутрин към Японско море на изток, предаде Ройтерс. Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег "Мусудан" на 15 и 20 октомври. Смята се, че тя има обсег около 3000 км, отбелязва ДПА. 

Балистичната ракета, изстреляна днес от Северна Корея, е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул, като осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян. 
Японският премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ заяви, че най-новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея е абсолютно недопустимо. Пхенян трябва напълно да спазва съответните резолюции на СС на ООН. По време на срещата на върха, която имах с президента Тръмп, той ме увери, че САЩ винаги ще са 100 процента с  Япония, каза японския премиер Шиндзо Абе по време на общата пресконференция с Доналд Тръмп. Самият американски президент пренебрегна въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море. 
Във Вашингтон говорител на Стратегическото командване на армията на САЩ заяви, че ракетата е била със среден обсег на действие и че подобни ракети не представляват заплаха за Северна Америка. Говорителят не уточни дали изстрелването е било успешно, или е завършило с провал, съобщи Ройтерс. Той добави, че САЩ ще продължат внимателно да следят тези провокационни действия на Северна Корея и ще бъдат напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците на Вашингтон – Република Корея и Япония. 
Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че администрацията на Доналд Тръмп е очаквала подобна провокация на Пхенян скоро след встъпването си в длъжност и че ще помисли какви ответни действия би могла да предприеме.
Франция осъди изстрелването на балистична ракета от страна на Северна Корея. Франция потвърждава солидарността си с партньорите си от Азиатско-Тихоокеанския регион, чиято сигурност е заплашена от севернокорейската ядрена и балистична програма, посочи френското външно министерство в кратко изявление.

НАТО и ЕС осъдиха поредното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. В изявления генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и говорител на върховния представител на Съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини припомнят, че това е нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. НАТО определя изстрелването като "провокация, която застрашава регионалната и международна сигурност". В съобщението на ЕС се казва, че Могерини ще обсъди с външните министри на Съюза и останалите партньори допълнителния отговор на севернокорейските балистични тестове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53