Парламентарните групи в ЕП отново влязоха в спор относно фактите в текста на СЕТА

| обновено на 15.02.17 в 13:49
Снимка: europarl.europa.eu

Търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА,  получи зелена светлина от ЕП с 408 гласа „за“ срещу 254 гласа против и 33 въздържали се. Споразумението влиза в сила частично от април, предстои ратификация в 28-те държави на Съюза, включително в българското НС. За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със "Зелените", крайната левица и евроскептичните формации. 

CETA цели премахване на митата върху повечето стоки и услуги и уеднаквяване на производствените стандарти. Институциите на Съюза и повечето правителства вярват, че споразумението ще донесе милиарди в полза на икономиките, но все още има противници на договора. 

По време на дебатите парламентарните групи отново влязоха в спор относно фактите в текста и дали той защитава правата и здравето на потребителите.

Групите на националистите и евроскептиците, водени от французите на Марин льо Пен и на британците на Найджъл Фарадж, заявиха, че СЕТА е пагубно за европейците. Крайната левица също категорично отхвърли договора, защото бил в услуга на многонационалните корпорации. Против обаче ще гласуват и проевропейски настроените „Зелени“, обяви депутатът Яник Жадо:

Кой договори това споразумение - господин Харпър-климатоскептикът, който днес съветва корпорациите, г-н Барозу, който днес съветва Голдман Сакс, бившият комисар по търговията г-н Де Гухт, който също днес съветва мултинационални компании…

Българският социалист Георги Пирински от традиционната левица препоръча бламирането на СЕТА като докладчик на парламентарната Комисия по заетост и социални въпроси:

Модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на работните места в Съюза следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. Нито една глава специално не защитава малките и средни фирми.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер заяви твърда подкрепа за търговския договор и обвини шефа на социалистите и демократите Джани Питела, че не контролира собствената си група, която се разделила на две по въпроса. Питела му отвърна:

В нашата група цари уважение. Не сме казарма и никога няма да бъдем.

Освен либералите, традиционно скептичните британски консерватори, които са трети по численост, изненадващо подкрепиха СЕТА, каза лидерът им Сайед Камал:

Антикапиталистите, ето там, и антиглобалистите от другата страна - всъщност те правят най-голяма услуга на корпорациите, които с техните адвокати и лобисти се опитват да подкопаят регулаторната база, предлагана днес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53