За 12 поредна година в Никозия провеждат марш за мир и обединение на Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Активисти на гражданското общество, неправителствени организации, партии от двете кипърски общности, обединени в платформата “Сбор за демилитаризирана Никозия”, заявяват твърдата си позиция за пълна демилитаризация на Кипър. “Мирът ще дойде само когато всички армии напуснат”, подчертаха те в декларацията, обявяваща началото на антимилитаристичния марш днес.

В момента на територията на малката страна, етнически разделена от 43 години, има представители на 6 армии – военни сили на двете кипърски общности, военни контингенти на Турция /който е най-голям – от близо 40 000 души/ и на Гърция, две британски военно-въздушни бази и “сините каски” на ООН. Шест армии са много за един остров. Ние настояваме за пълната му демилитаризация и за обединяването му като федерация. Започваме с конкретни действия в Никозия, поставяме въпроса и за демилитаризацията на Фамагуста, подчерта Мурат Канатлъ, активист на гражданската платформа и секретар на изпълнителното бюро на лявата “Нова Кипърска партия”.

Участниците в марша днес ще преминат заедно през северната, кипърската турска, и южната, кипърската гръцка част на Никозия, като пресекат демаркационната линия в центъра на последната в света разделена столица.

Сигурността, гаранциите и изтеглянето на турската окупационна армия са ключови въпроси за решаване на Кипърския проблем. За първи път в историята на кипърския конфликт те бяха поставени на международна конференция с участието на трите страни-гаранти на Кипър /Великобритания, Гърция и Турция/ през януари тази година.

Тазгодишният 12-и поред Марш за демилитаризиран и обединен Кипър се провежда в критичен етап на мирния процес, тъй като преговорите между двамата кипърки лидери в момента са спрени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53