Четири са вече жертвите на терористичния акт в Лондон

| обновено на 24.03.17 в 18:59

75-годишният Лесли Роудс стана четвъртата жертва на терористичния атентат в Лондон. Той почина снощи в болница от получените тежки травми на моста Уестминстър.

В същото време британската полиция призова за повече информация за проследяване на евентуални съучастници на Халид Масуд, извършил нападението в Лондон в сряда. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули призова всички, които разролагат с някаква информация за нападателя да се обадят и да помогнат на разследването. Той отбеляза, че полицията се опитва да установи дали Халид Масуд е действал напълно сам, вдъхновен от терористична пропаганда, или е бил насърчаван, подкрепян и направляван от други хора.

Полицията е извършила още два ареста, така те стават общо 10. Един от арестуваните обаче по-късно е бил пуснат под гаранция. Претърсени са 16 адреса, продължава претърсването на други пет. Иззети са 2 700 отделни вещи, за които се смята, че са свързани с нападателя, включотелно много компютърни данни.

Доминик Грийв, който е председател на парламентарната комисия за разузнаване и сигурност, заяви, че няма сведения за каквато и да било информация, която би помогнала да бъде възпрян Халид Масуд, преди той да се насочи с колата си по моста. Той допълни, че за последните 18 месеца са били предотвратени 12 заговора за терористични нападения и че е чудо, че нещо подобно не се е случило по-рано във Великобритания.

Междувременно стана известно че румънската гражданка Андреа Кристеа, която падна от моста, ударена от колата на нападателя, е в стабилно състояние в болницата след мозъчна операция. Други двама от ранените обаче са в кричинто състояние, а един е с опасност за живота. Четирима души станаха жертви на нападението: полицаят Кийт Палмър, 43-годишната британка Айша Фрейд, 75-годишният Лесли Роудс от южен Лондон и 54-годишният американски турист Кърт Кокран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53