Вебер и Питела поздравиха ГЕРБ и БСП за изборните резултати

Двамата отказаха коментар за бъдещата коалиция в България

Манфред Вебер
Снимка: www.manfredweber.eu

Лидерите на десницата и левицата в Европейския парламент поздравиха ГЕРБ и БСП за изборните резултати, но не пожелаха да коментират възможностите за коалиция помежду им. Ръководителят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер е един от отявлените критици на националистическите партии в Европа. На въпрос на БНР дали се притеснява от възможността ГЕРБ да се коалира с Обединените патриоти, германецът отговори:

Бойко Борисов привлече конструктивното и проевропейско мнозинство в страната. Направи го без популистко напрежение и без да дава неизпълними обещания. Това е добър сигнал за обществото.

Шефът на другата голяма група - на социалистите - Джани Питела коментира:

Не знам какъв би бил изборът на Борисов – от него зависи.

Лидерите на ЕНП и ПЕС в Европейския парламент нито отрекоха, нито потвърдиха подкрепата си за евентуален вариант на голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

Най-важно е какъв ще е съставът на правителството и програмата, по която ще работи през този мандат,
каза Манфред Вебер, като посочи:

Имам пълно доверие в Бойко Борисов – той знае добре на кои партньори може да вярва и с кои може да се преговаря.

Във всеки случай БСП постигна голям успех на изборите,
заяви Джани Питела. Но не искам да се меся в решенията на моите съпартийци в България, допълни лидерът на групата на социалистите в Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53