Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема в англоезичната преса е задействаната процедура за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Член 50 от Лисабонския договор беше задействан, след като британският посланик в общността Тим Бароу връчи уведомително писмо за напускане от британския премиер Тереза Мей на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 
Изпратеното уведомление е едно от най-значимите дипломатически събития в британската история след Втората световна война, отбелязва вестник  "Ню Йорк таймс". Това е началото на 2-годишен процес на Брекзит, коментира вестник "Файненшъл таймс". 
Британският външен министър Борис Джонсън пише в статия във вестник "Дейли телеграф", че със задействането на процедурата Великобритания тръгва на мисия за създаване на нови приятелства, съживяване на стари отношения и търсене на нови търговски възможности, като същевременно запази в партньорството си с Европа това, което е от най-голяма полза и за двете страни.
Предупреждението на Мей, че сигурността на ЕС може да бъде отслабена, ако Великобритания напусне общността без нова всеобхватна сделка с Брюксел, предизвика обвинения от ЕС в изнудване, допълва вестник  "Гардиън", според който премиерът използва сигурността като разменна монета в преговорите.
Руската преса пък коментира реакциите на властта в страната след протестите от 26 март, организирани от опозиционера Алексей Навални под лозунга за борба с корупцията. Налице е "първата съдържателна реакция на висшето руско ръководство", пише вестник "Ведомости" за изказването на председателя на Съвета на Валентина Матвиенко, че е необходим диалог с гражданите след митингите.
Сенаторът Вячеслав Мархаев стигна по-далеч от Матвиенко, отбелязва "Комерсант", като посочва вчерашния му призив да бъдат проверени доходите и имуществото на руския премиер Дмитрий Медведев. Депутати и сенатори в Русия критикуват премиера, тъй като положението му "се е поразклатило", твърди "РБК". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53