ЕС продължава да подкрепя мирно решение на кризата в Сирия

Има ясна разлика между въздушни удари по военни обекти и използването на химически оръжия срещу цивилни, се казва в изявление на Жан-Клод Юнкер

| обновено на 07.04.17 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз все още подкрепя мирното решаване на кризата в Сирия, стана ясно от говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. САЩ са обяснили на европейските си партньори, че военните удари срещу сирийската военна база са били ограничени и превантивни, каза говорителят Мая Коциянчич.


Европейският съюз твърдо вярва, че не може да има военно решение на конфликта. Съюзът подкрепя единството, суверенитета, териториалната цялост и независимост на сирийската държава. Само надежден политически процес, определен от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, ще гарантира мир и стабилност. Нуждата от диалог между сирийците сега е по-спешна от всякога, каза Коциянчич и допълни, че дискусиите между 28-те правителства продължават.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че трябва да има отговор на използването на химически оръжия в Сирия. Реакцията му дойде, след като Съединените щати извършиха въздушна атака срещу сирийска авиобаза, която, според Вашингтон, е била използвана за нападения с химически оръжия. 


Съединените щати информираха Европейския съюз, че тези удари са ограничени и целят да възпрат по-нататъшни зверства с химически оръжия, се посочва в изявление на Юнкер. При многократното използване на подобни оръжия трябва да има отговор, пише още председателят и допълва, че e разбрал усилията за обезкуражаване на бъдещи химически атаки. 


Има ясна разлика между въздушни удари по военни обекти и използването на химически оръжия срещу цивилни, добавя Юнкер в изявлението.


Ударите на САЩ показват нужната решимост срещу варварските химически атаки, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. ЕС ще работи със САЩ за прекратяване на жестокостите в Сирия, написа полякът в социалните мрежи.

Белгийският външен министър Дидие Рендерс призова за избягване на ескалацията:
Разбираемо е и не е изненада, защото американският президент се обяви за по-едностранна политика. Но ние искаме да избегнем ексалацията. Време е Европа да вземе инициативата за намиране на политическо решение на масата на преговорите в ООН. Това решение в крайна сметка ще бъде без Башар ал Асад. От началото казахме, че не може палачът на сирийския народ да продължи да бъде негов водач. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53