ЕК: Съдиите в България се ползват с една от най-ниските степени на доверие от гражданите и бизнеса

| обновено на 10.04.17 в 18:46
Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС
Съдиите в България се ползват с една от най-ниските степени на доверие от гражданите и бизнеса, сочи проучване на Европейската комисия. Данните са част от Информационното табло на Европейския съюз в областта на правосъдието за 2017 г., в което се прави сравнителен преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите-членки. По други показатели обаче, като бързина на гражданското и административно съдебно производство, България се представя по-добре от редица други членки в Евросъюза.

Т.нар. "Информационното табло" е различно от докладите по правосъдието, на които подлежат България и Румъния по силата на Механизма за наблюдение на Европейската комисия. Таблото не се занимава с ефективността на криминалните производства, нито с резултатите срещу корупцията и организираната престъпност. То изследва ефективността на правосъдните системи на всички 28 страни в Съюза и разглежда състоянието на гражданските, административни и търговски дела, които имат значение за цялостния бизнес климат и икономическото отношение на инвеститорите към съответната държава.

Само в Словакия хората са по-скептични към независимостта на съдиите отколкото в България, която е предпоследното 27-о място. За поредна година статистиката показва, че гражданите и фирмите у нас са сред най-недоверчивите в Европа по отношение на техните съдебни институции. Според българите най-силна е намесата на политиците и правителството в работата на съдебната власт, след това е влиянието на икономически групировки, а като трета причина посочват липса на гаранции за независимия статут на съдиите.


Румъния обаче е доста по-напред по доверие в правосъдието, като повече от половината румънци възприемат съдиите като независими.

Бъгария е сред първите 4 страни в Европа с най-голям брой съдии на глава от населението и харчи значителен процент от БВП за тях, пише в изследването. Според еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова това противоречие може да се дължи на недостатъчни технически средства и организация на съдебната практика:


Когато видим, че в някои страни-членки има дълги съдебни процедури, вероятно те нямат достатъчен капацитет или нямат достатъчно добра огранизация на работата на съдиите и съдебните трибунали.


В същото време еврокомисарят призна, че България съвсем не е сред най-лошите ученици в Европейския съюз по останалите показатели за ефективност на правораздаването и този анализ може да се използва в оценката за това дали да продължи Механизмът за наблюдение.


Например у нас гражданските и търговски дела на първа инстанция се решават много по-бързо отколкото в Кипър, Португалия, Малта, Италия, Франция или Словакия – там съдиите се бавят средно между 200 и 1000 дни, преди да се произнесат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53