Акценти от чуждестранния печат

Най-голямата досега атака в света с подобен вирус е основна тема в чуждестранния печат.
Кибергрупа с възможни връзки с Русия е набеждавана за компютърен пробив, извършен вероятно като наказателна акция срещу американските удари в Сирия, пише британският вестник "Дейли телеграф". Тайнствената организация, нарекла се Шадоу брокърс, през април обяви, че е откраднала кибероръжие от американската Агенция за национална сигурност, което й давало достъп до всички компютри, използващи операционната система Уиндоус на Майкрософт. Агенцията го разработвала, за да може да получи достъп до компютрите на терористи или вражески страни. След кражбата групата изхвърлила кибероръжието в интернет сайт, а до него се е добрала неизвестна засега друга групировка, поразила вчера много компютри в различни страни. 
Компютърният "вирус-изнудвач", който сее хаос в компютрите на британската здравна система, е кибероръжие на Агенцията за национална сигурност на САЩ, откраднато от "Уикилийкс" по-рано тази година, пише The Independent. Директорът на отдела за киберсигурност на британската здравна система Дан Тейлър заяви, че организацията „ще въведе добра хигиена срещу киберпрестъпления“, след като бе подложена на атаки с вируси, блокиращи информацията за пациентите с искане за откуп, пише "Телеграф".
Вотът за излизането на Великобритания от Европейския съюз е увеличил броят на британците, кандидатстващи за германско гражданство, пише вестник The Local.
В Хамбург 280 британци са подали документи за германско гражданство през 2016 г., което е пет пъти повече спрямо 2015 г. Към момента в Германия  живеят около 100 хиляди британци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53