САЩ и Саудитска Арабия подписаха най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка

| обновено на 20.05.17 в 21:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, циментиращи  военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. В изявление след церемонията Тръмп каза: Става дума за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива.

Служител в Белия дом уточни пред Франс прес, че оборудването ще помогне за дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив, които са изправени пред заплахи от Иран. Очаква се също така да се увеличи способността на кралството да допринася за контратерористични операции в региона, което ще намали тежестта върху американските военни да извършват такива операции, обясни още служителят.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество.

АП посочва, че за първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна.

Този пакет показва по възможно най-ясния начин ангажимента на Съединените щати към партньорството ни със Саудитска Арабия и партньорите ни от Персийския залив, докато в същото време разширява възможностите за американските компании в региона и подкрепя десетки хиляди нови работни места в американската отбранителна индустрия, пише в съобщения на администрацията на Тръмп.

Междувременно американската компания "Дженеръл електрик" съобщи, че е подписан меморандум за сътрудничество със Саудитска Арабия на стойност 15 млрд. долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53