24-ти май ще бъде отбелязан с тържества в цялата страна

| обновено на 24.05.17 в 10:31
Снимка: БТА

На 24 май България чества създаването на славянската писменост от двамата братя Кирил и Методий. Така вече 116 години химнът на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" оглася площадите на страната ни.

В София тържествата започват в 11.00 часа пред паметника на Светите братя, като церемонията ще бъде предавана пряко по БНР.

За втора поредна година празничното шествие ще има във Враца, което ще бъде съпроводено с 24-метров национален флаг. То ще премине през централната пешеходна зона на града и ще завърши с тържество пред паметника на Светите братя.

Над 60 блока с близо 15 000 ученици, студенти и дейци на културата ще се включат и в празничното шествие във Варна. В 10.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" под звуците на националния химн ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция. Във въздуха ще полетят големи балони с хелий и с буквите от азбуката, както и с логото на Варна "Европейска младежка столица".

СнимкаПо-късно под звуците на химна "Върви, народе възродени" ще тръгне и празничното шествие във Варна, което традиционно се повежда от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В него участват и блокове от всички 58 общински, държавни и частни училища, както и шестте варненски висши учебни заведения, а също и културните институти и туристическите дружества. 

По случай 24 май за 11 поредна година община Ловеч ще връчи на изявили се учители барелефа "Светите братя Кирил и Методий". С плакети ще бъдат наградени и отличили се ученици, както и ще бъде връчена и ежегодната персонална награда в областта на културата "Ловешки меч".

В Пловдив химнът "Върви, народе възродени" ще бъде изпят в края на празничното шествие от всички хорови състави, участвали в него, а в Стара Загора ще бъде представен от творците от операта в града.

СнимкаЗа първи път тази година в Пловдив ще бъдат разположени 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен, тъй като шест е броят на буквите в думата "заедно", а това е мотото, с което градът вече е разпознаваем като Европейска столица на културата през 2019 година.

Акцент в тържествата за 24 май в Стара Загора е концертът на хора на държавната опера с диригент Младен Станев. В програмата са включени химнът на народните будители и химнът на Стара Загора от професор Петър Жеков, тропарят на "Св. Св. Кирил и Методий" и най-известните хорове от оперите "Гергана" и "Луд Гидия", както и оперетата "Българи от старо време".

Изложение на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич, в което участват произведения както на местни, така и на гостуващи творци от София, Бургас и Троян.

В Плевен за пръв път ще има празник на книгата с изненада за децата, уточни Стефка Григорова от общинската администрация:

Актьори от драматично-куклен театър "Иван Радоев" ще бъдат герои от най-популярните и обичани детски приказки, а на две мини сцени ще се представят откъси от любими детски приказки.

На 24 май бивши абитуриенти се срещат със спомен за училищните дни, като в Габрово шестват завършилите средно образование преди 55 години.

Организацията минава на високо ниво и сме направили лента "Отличник" на най-добрата организаторка. Много сме щастливи, защото това е голяма възраст, разказа за БНР един от бившите абитуриенти, както и подчерта, че събитието буди много спомени - кой бил голям математик, кой обичал литературата...

В Бургас ще има празничен блок с буквите от българската азбука, добави Петър Парушев от общинската администрация:

Буквите от азбуката ще бъдат изработени в голям размер, като се запазва визията на старобългарската азбука. Те ще бъдат поставени в Приморски парк и всеки ще може да ги види дори и след празничното шествие.

С концерт на трио "Тенорите" Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура, а в Сливен празникът също ще бъде почетен с празнично шествие на ученици от всички училища в града. Шествието се води от културни деятели и ученици, носители на национални награди.

Празникът ще бъде отбелязан и с тържествено шествие в
Ямбол, което по традицията всяка година е в различно учебно заведение. Този път домакини ще бъдат преподавателите и възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. От там ще тръгне и парадът на училища, детски градини и културни институти с тържествен ритуал за издигане на националното знаме, както и празнично слово на кмета на Ямбол Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен. 

Какво е за българите 24 май - чуйте в анкетата в репортажа на кореспондента ни Пламен Христов в първия звуков файл. В другия звуков файл, в репортажа на Ива Антонова, може да чуете мнението на врачани относно буквите, които се използват в интернет общуването. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53