Шестима загинали при големия пожар в жилищна сграда в Лондон, много хора остават в неизвестност

| обновено на 14.06.17 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официално бе съобщено за 6 жертви на големия пожар в жилищен блок в западен Лондон. Стюърт Канди от лондонската полиция допълни, че сложната спасителна операция ще продължи с дни и вероятно броят на загиналите ще расте. 74 души са в болници, 20 от тях в критично състояние. Ето какво заяви кметът на Лондон Садик Хан по повод на трагедията:.
Ще задавам въпроси, свързани с пожара през нощта – въпроси, от които се интересуват обществото, жителите на сградата. Ще настояваме за отговори. В момента фокусът трябва да бъде върху издирването и спасителните дейности.
Пожарникари твърдят, че не би трябвало подобен пожар да се разгори с такъв размах. Според тях определено е имало нещо нередно в противопожарната система на блока. Смята се, че новата пластмасова облицовка на сградата също е допринесла за бързото разгаряне на пожара. 
Началникът на пожарната команда Дани Котън заяви, че през цялата си кариера не е виждала подобно нещо. Тя допълни, че за съжаление трябва да съобщи, че има жертви, но не спомена конкретна бройка. Известно е, че повече от 50 души са постъпили в болници, без подробности за тяхното състояние. 

24-етажната сграда "Грефел Тауър", в която се предполага, че живеят повече от 500 души, буквално лумна като факла около 1 часа през нощта местно време. Ето какво разказа един от обитателите на блока:

Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде, долу имаше хора. От блока падаха парчета от облицовката, която се беше подпалила, хора крещяха. На по-горните етажи хората вероятно все още спяха и не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че поне половината от тях са успели да излязат.

Бе съобщено, че майка е хвърлила бебето си, което е било хванато от гражданин. Съобщава се и за друг случай за изхвърлено от петия етаж петгодишно момче, което е оцеляло, но има счупвания. Засега се преценява, че няма опасност от срутване на сградата, но пожарът отново се разгаря на някои етажи. Обитатели на блока разпространиха версията, че пожарът е в резултат на неизправен хладилник на четвъртия етаж, но официална причина още не е обявена от компетентните органи.

Друга възможна причина огънят да се разпространи толкова бързо е новата пластмасова облицовка на сградата, за която са похарчени 10 милиона паунда миналата година. Оцелели обитатели заявиха, че пожарните аларми в сградата не са се задействали. 

Има опасност от рухване на високата постройка. Причините за пожара още не са известни.

Двамата български граждани, евакуирани от района на големия пожар в жилищна сграда в Лондон, ще бъдат настанени в посолството ни. Това потвърди министърът на външните работи Екатерина Захариева. Двамата са евакуирани от домовете им, които се намират близо до изгорялата 24-етажна сграда. Министър Захариева обяви, че двамата български граждани са добре: 
В момента информация за пострадали българи няма. Има двама наши сънародници, които са живяли в съседния блок. Не са пострадали. Добре са. Те са потърисили помощ от нашето посолство и ще бъдат настанени там. Може би от заплаха за срутване на сградата са евакуирали хората за тяхна сигурност в съседни сгради, но нямаме информация за пострадали българи към този момент. Двамата сънародници, които са търсили помощ, то е просто да бъдат настанени, докато могат да си влязат в жилищата, в които живеят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53