Все още не са ясни мотивите на нападателя, който вряза микробус в мюсюлмани в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция разпитва 47-годишния Дарън Озбърн, който се вряза с микробус в мюслюмански вярващи близо до джамия в северен Лондон и бе задържан по обвинения в тероризъм. Неговите роднини и онези, които го познават добре, изразиха пълен шок от новината. При инцидента във Финсбъри парк загина един човек, а 11 други бяха ранени. Засилено е полицейското присъствие край джамиите в Лондон и други градове в последната седмица на Рамазана.

Дарън Озбърн е бил познат като агресивен и шумен човек, който е прибягвал до чашката и че има сложен семеен живот, но роднините и приятелите му не смятат, че той е расист. Дарън Озбърн е роден в Сингапур, но е отгледан от родителите му в Уестън-сюпър-Меър в графство Съмърсет, където е завършил еквивалент на гимназия с профил математика и компютри. Преди няколко години той се е преместил с партньорката си в Кардиф. Има четири деца на възраст от 5 до 16 години. Негови съседи, включително мюсюлмани, заявиха, че го смятат за човек, отдаден на семейството и винаги готов да помогне.

В навечерието на инцидента обаче има информация, че е крещял обиди по адрес на 12-годишно момче на негов съсед-азиатец. В събота вечерта той е бил помолен да напусне пъб в Кардиф, защото крещял обиди за исляма. В неделя около обяд гражданин от Кардиф, живеещ близо до Дарън, е докладвал в полицията, че пред къщата му е паркиран микробус, в който има много пиян човек. Днес той е потвърдил в полицията, че е разпознал микробуса от показаните кадри.

Майката на Дарън Озбърн каза, че напоследък той е имал проблеми и е вземал лекарства.

В статия в "Гардиън" се твърди, че Дарън Озбърн е бил последовател на крайнодясна партия в социалната мрежа "Туитър". Полицията претърсва жилището му в Кардиф, но все още няма информация обаче защо е взел буса под наем и защо е дошъл в Лондон, какви са евентуалните подбуди.

Вероятно повече подробности ще станат известни от самия обвиняем по-късно, защото, за разлика от предишните атентати, извършителят е жив.

По-рано британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс заяви, че Дарън Озбърн не е криминално проявен. Засилването на ислямофобията във Великобритания обаче дава основание на властите да смятат, че инцидентът е на базата на расистка омраза, което го причислява в графата тероризъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53