Британската кралица представи програмата на новото правителство на Тереза Мей

| обновено на 21.06.17 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на малцинството на Тереза Мей не включи съществени обещания от предизборната си платформа в традиционната реч на кралицата. В центъра на вниманието на законодателната програма бе постигане на възможно най-успешен изход в преговорите за Брекзит. Опозицията заяви, че на програмата на Тереза Мей липсва амбиция на фона на липсата и на подкрепа от североирландските юнионисти за правителството.

В кратка церемония, лишена от традиционната помпозност, без златна каляска с коне, Елизабет II, без кралски одежди и без корона на главата, прочете законодателната програма, валидна за две години с оглед на Брекзит, включваща само 27 проектозакона – 8 от тях посветени на успешен Брекзит. 
Приоритет на моето правителство е да осигуря възможно най-добрата сделка при напускането на ЕС.

Марките засягат сложния процес на Брекзит – от приравняването на законите, през търговията, до миграцията. В програмата обаче не бяха включени редица от обещанията на торите в предизборната им платформа, както и повечето от спорните точки в нея. Видимо бе намерението на премиера да не усложнява мисията си с оглед на това, че все още няма гаранции от Демократичната юнионистка партия за подкрепа в управлението. Всичко това даде повод на опозицията да заяви, че правителствената програма е лишена от амбиция. Ето какво още прочете кралицата:
С оглед на терористичните атентати в Манчестър и в Лондон правителството ми ще преразгледа стратегията си за борба с тероризма, за да може полицията и силите за сигурност да имат всичките им необходими правомощия.

Политическите наблюдатели обаче заявиха, че е нужно ново законодателство за тероризма, а не преразглеждане на стратегията и че всякакви промени ще бъдат много трудни в един "висящ парламент". Нищо не бе споменато и за държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп.

От парламента кралицата замина за Аскът за традиционните конни надбягвания. Нейният съпруг принц Филип снощи е постъпил в болница поради усложнение от предишно заболяване, но е в добро състояние.
С речта на кралицата официално бе открита новата парламентарна сесия. Депутатите в момента обсъждат разгорещено правителствената програма. 

В същото време стотици демонстранти извървяха около 7 километра от опожарения в Западен Лондон жилищен блок до Даунинг стрийт, за да изразят недоволството си от мудните действия на правителството и да поискат оставката на Тереза Мей. Мнозина изразиха опасения, че тази демонстрация може прерасне в насилие в такъв взривоопасен социален момент, тъй като има сведения, че към нея могат да се присъединят анархисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53