България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети

Това обяви премиерът Бойко Борисов след двустранна среща с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел

| обновено на 23.06.17 в 15:10
Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да започне преговори за купуването на шведските изтребители „Грипен“. След двустранна среща с министър-председателя на Швеция Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел, Борисов уточни, че иска да обвърже сделката с ангажимент за шведски инвестиции у нас.


Министър-председателят  е информирал шведския си колега, че до седмица или две предстои официално решение на кабинета за начало на преговори за покупката на бойните самолети. Борисов обясни стъпката с предишните действия на служебното правителство и президента Румен Радев:

Шведските самолети са предопределени - знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския "Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският "Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да се отпочнат преговори. Сядаме и говорим, първо, за индустриално сътрудничество, второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от другите неща. 


Бойко Борисов обеща да обвърже сделката с ангажимент за шведски частни инвестиции в българската военна индустрия:

Знаете, че пазарлъкът ще е много тежък и много голям. Ще се  дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиция в сферите - дали в "Терем", дали в корабостроителница, дали в "Авионамс", дали в друг завод - за да може това, което ще платим на сто процента, да си го върнем от другите неща.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53