ЕС реши да затегне още външните си граници и да прекъсне нелегалния трафик на мигранти през Либия

Лидерите потвърдиха нуждата от реформа на системата на убежище, но без да поставят краен срок

Среща на на европейските лидери в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери се споразумяха да прекъснат нелегалния трафик на мигранти през Либия с нови мерки за охрана на Средиземноморието. Това стана ясно от заключенията на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Евросъюзът ще ускори обучението и оборудването на бреговата охрана на Либия, от чиито териториални води тръгват трафикантските лодки с мигранти към Италия. 

Единственият резултат, който ни интересува, е окончателно да се сложи край на трагичната ситуация, каза председателят на Съвета Доналд Туск, като визираше многобройните случаи на удавяния на мигранти в Средиземно море.

Вече имаме 2 милиарда евро разходи по миграцията. Грижим се за пристигащите у нас, но ако се грижим за тях в техните родни страни, ще ни излезе по-евтино, коментира канцлерът на Австрия Кристиан Керн.

Същевременно 28-те лидери повториха нуждата от реформа на системата на убежище, но без да поставят краен срок поради липса на консенсус.

Релокацията по квоти трябва да е ефективна и да елиминира мотивацията за вторични движения във вътрешността на Европа, става ясно от заключенията, подкрепени от премиера Бойко Борисов.

Снимка

Франция и Германия обаче единодушно продължиха да настояват за постоянно действащ квотен механизъм за споделяне на бежанците, каза френския президент Еманюел Макрон по време на съвместното му изявление с канцлера на Германия Ангела Меркел

Това общо предизвикателство изисква общи отговори. Трябва да приемаме бежанци, защото това е нашата традиция и чест.

Предложенията от снощи на Тереза Мей за правата на гражданите след Брекзит са под очакванията на 27-те нейни европейски колеги, съобщи още в Брюксел Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер припомни, че тепърва преговорите предстоят, но обясни част от несъгласието с британската позиция:

Не виждам как може Съдът на ЕС да бъде изключен от споразумението, каза Юнкер.

Лондон предлага европейците да отправят жалби за неспазване на правата им пред местните британски съдилища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53