Преглед на печата

"Пускат чужденци да купуват земя у нас", пише на първа страница "Труд". Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от министъра на земеделието Румен Порожанов. С тях се отменя изискването чужденците да доказват 5 години уседналост, за да купят земя.

"Сега" припомня, че още в края на 2013 г. Европейската комисия е предупредила, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от Европейския съюз, както е предвидено в договора й за членство, я очаква наказателна процедура.

"Брюксел може да глоби България с над 1 милион евро", пояснява "Труд".

Над 99 хиляди българи с хепатит С не се лекуват и не знаят, че са инфектирани, съобщава "Монитор". От общо сто хиляди души у нас с вируса, само около 400 стигат до лечение. До дни Сдружение "Хепасист" започва скрининиги за откриване на заразени в цялата страна.

"Труд" предупреждава: "Градушки идват след жегите". Захлаждане обхваща цялата страна до вторник. Още днес ще има съществени валежи в североизточните райони на страната, а центърът на градушките ще бъде Добруджа.

Според вестник "Телеграф" след захлаждането се задават отново 40-градусови жеги.

"Стандарт" съобщава за още една опасност - домовите кражби скачат с 22 на сто през юли и август. Средният брой разбити жилища тогава е между 220 и 240. Краде се най-много злато, пари и скъпи електронни джаджи. Според експерти, най-ефективното решение срещу апашите е да си окабелите апартамента със сигнално-охранителна система.

"Програмисти си докарват по 60 долара на час от приложения", показва проверка на "Монитор". Заради високата квалификация на нашите програмисти, която не е покрита от заплащането, давано за същия труд и опит в чужбина, те са търсена работна ръка в редица страни като Белгия, Нова Зеландия и Съединените щати.

През последните 17 години 906 хиляди българи в разцвета на силите си са напуснали страната,  пише "Стандарт". Според президента на КНСБ Пламен Димитров единственият изход от ситуацията е да се вземат мерки за увеличаване на доходите у нас. Сред тях е въвеждането на специализирана отделна минимална заплата от 700 лева за висшисти, които работят по специалността си.

"До няколко години - София с 10 кули", това е водещото заглавие на "24 часа". Небостъргачите са пръснати из целия град, а проектите са на различен етап.Столичната община настоява за спешни промени в закона, с които се слага таван на височината на небостъргачите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53