Преглед на печата

В навечерието на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски на 18 юли, въпросът къде са тленните му останки остава една от най-големите загадки пред българската историческа наука. Над 10 са версиите за местонахождението на гроба на Апостола, показват документи на близо век, които ще бъдат публикувани в Интернет тези дни, пише във водещата си статия „Труд“.

Опашка от ранни зори ще се извие пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Сградата отваря вратите си за всички, които искат да видят оригиналното тефтерче на Васил Левски. То се съхранява в трезор в БНБ и се вади изключително рядко, отбелязва  „Стандарт“.

Хората с дългове са изложени на нова измама. Хакери атакуват длъжници към фирми за бързи кредити, предупреждава „Стандарт“.  Онлайн крадците намирали адресите на клиенти на фирмите и от името на компаниите изпращали имейл с текст „Искова молба“. В нея пише, че човекът дължи пари и има 5-дневен срок да се издължи в пълен размер, в противен случай всеки ден ще му се трупат по 3,5% наказателна лихва, обяснява изданието.

2 милиона лева отпуска социалното министерство, за да осигури работа на най-бедните хора у нас, съобщава „Стандарт“ в друга статия. Нова програма, която тръгва пилотно през септември, дава шанс на безработни от 14 общини от Северозапада.

Единен електронен регистър на пълномощниците при нотариусите ще облекчи бюрокрацията у нас, отбелязва „Телеграф“  като цитира правосъдния министър Цецка Цачева. Най-вероятно идеята ще стане факт като част от предвижданата от правителството реформа, която има за цел да намали административната тежест.

Местоработата на родител и настоящ адрес вече няма да са предимство при приема на първокласниците в София. Част от одобрените от Столичния общински съвет критерии бяха отменени от Административния съд, пише „24 часа“.

12-часов музикален маратон събра хиляди на плажа. MTV Presents Varna Beach препълни Южния плаж на Варна и започна от обяд при нечувани мерки за сигурност, посочва „Труд“.

Валежи и по-ниски температури ще има до вторник над целия Балкански полуостров. Най-силно ще вали над Северна Гърция и над Западна и централна България, посочва „24 часа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53