ЕК обеща наказателни процедури заради последните промени в правосъдната система на Полша

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система. Според институцията - пазител на европейските договори полското правителство поставя съдиите под политически контрол. Сериозен проблем, според ЕК, са приетите от парламента четири закона – за управлението на Върховния съд, обикновените съдилища, полския съдебен съвет и Националната школа за магистрати, обяви комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс: 

Всеки от тези закони по отделно, ако влезе в сила, сериозно ще подкопае независимостта на полското правосъдие и ще го постави под пряк политически контрол. Тези реформи ще принудят съдиите да обслужват интересите на политическите лидери и ще са зависими от тях от назначаването до пенсионирането.

Още следващата седмица ЕК ще започне процедури за нарушение веднага щом съответните закони бъдат окончателно обнародвани. Мерките са стандартни и водят до дела в Съда на ЕС в Люксембург за несъответствие с общностното законодателство. Освен това Тимерманс обеща да премине на следваща фаза по специалната процедура за върховенството на закона, която беше открита срещу Полша относно по-ранните действия на Варшава срещу независимостта на конституционните съдии:

Поради последните събития сме много близо до задействането на чл. 7 от Договора, обясни зам.-председателят на Комисията.

Тимерманс се оплака, че компетентните министри в полското правителство не желаят да водят диалог с него и ги покани отново в Брюксел. В противен случай институцията е готова да препоръча отнемане на правото на глас на Полша при вземането на решения в ЕС.

Напрежението между ЕС и Полша заради върховенството на закона може да се отрази на преговорите за бюджета на еврофондовете, коментира в Брюксел полският еврокомисар Елжбета Биенковска. Тя също участва в заседанието на комисарите, на което беше решено срещу правителството във Варшава да започнат нови наказателни процедури поради политическия контрол над съдиите:
 
Понякога се изправям против колегите си, но тук говорим за основни права, за основни ценности. Полша се е ангажирала да спазва тези ценности чрез договора за своето присъединяване към ЕС. Климатът, в който протича това разискване, е такъв, че всичко това ще се отрази върху дискусиите за бюджета.  Все още говорим само за върховенството на закона, но съм сигурна, че и бюджетът ще пострада.

Преразпределението на разходните пера на следващия 7-годишен бюджет на ЕС започва да се обсъжда между 28-те правителства в началото на следващата година. Биенковска не беше предложена за комисар от сегашната управляваща консервативна партия в Полша „Право и справедливост“. През 2014г тя пое поста Комисар по въпросите на вътрешния пазар като номинация на предишното правителство на дясноцентристката „Гражданска платформа“



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53