Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Държавата въвежда лимит на таксите в частните училища". Това е предвидено в наредба, подготвена от министър Красимир Вълчев, съобщава "24 часа". Лимитите ще важат за тези частни училища и градини, които искат да ползват държавна субсидия за децата, които обучават. Те ще трябва и да приемат 20% от възпитаниците си напълно безплатно. 
За още един проект четем на страниците на "24 часа" - нов адресен регистър, при който всеки апартамент в страната да има уникален номер, подобен на ЕГН-то. Предвижда се и обединяване на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър.
"Отказът от реформи в програмата за управление е скрит със стратегии", пише вестник "Сега" по повод представената управленска програма на третото правителство на Бойко Борисов. Според вестника, прогамата е хибрид от половинчати или отказани реформи, замаскирани с куп стратегии. Има и отстъпление от ангажименти, обещани през април при формирането на коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти". "Телеграф" поставя фокус на обещаното в програмата - средна работна заплата от 1500 лева до края на мандата на кабинета. 
"Труд" акцентира на подкрепения от президента на Съединените щати законопроект за намаляване на легалната имиграция, в който една от мерките е премахване на логарията за зелени карти. Според изданието, България е сред страните с най-много кандидати за зелена карта. Получилите зелена карта тази година са 776 души.
"Монитор" съобщава за отлив на български първокурсници, които ще следват в Холандия тази есен. Според специалисти, това е резултат от Брекзит, вследствие от който тази и следващата година се очаква българи, които кандидатстват едновременно във Великобритания и Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това са неясноти около бъдещето кредитиране във Великобритания и последните сигурни години, в които европейците ползват кредити за цялата такса в британските университети. 
Тъмнооранжева луна и звезден дъжд ще осветят небето в нощта на 7-ми срещу 8-и август, информира "Труд". Частичното лунно затъмнение ще е видимо от страната ни след 21 часа в понеделник. То ще продължи около час и ще се вижда на изток. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53