Акценти от чуждестранния печат

На фона на засилващо се напрежение между двете страни президентът на САЩ Доналд Тръмп изостри тона в словесната си война със Северна Корея вчера, отбелязвайки, че предизвикателната му заплаха да я засипе с "огън и ярост" може би не е била достатъчно сурова, посочва "Ню Йорк таймс". В отношенията си със Северна Корея Тръмп се нуждае от съюзници, а не от бомбастични изказвания, пише по повода "Вашингтон пост". САЩ не могат да се справят сами в Корея нито с война, нито с мир. Има опасност обаче риториката на Тръмп да дестабилизира повече партньорите, отколкото противниците, предупреждава вестникът. Бомбастични думи и катастрофален сценарии, пише френският в. "Монд", а в редакционна статия регионалният в. "Уест Франс" съпоставя "опасността Доналд и опасността Ким" - две нестандартни личности, които не се различават толкова много един от друг.
Русия е "под прицела на паритета" и може да изгуби едно от генералните си консулства в САЩ, предупреждава в. "Комерсант". Дипломатически източници смятат, че така Вашингтон може да отвърне на руските санкции - федерацията рязко намали персонала на американското посолство в Русия и запорира използвани от мисията досега недвижими имоти. "Благодарността на Тръмп към Путин шокира Вашингтон", отбелязва "Росийская газета". Президентът на САЩ заяви пред журналисти, че е благодарен на руския президент за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия. "Това показва, че Тръмп не разбира дипломацията", разкритикува президента бившият посланик в Русия Майкъл Макфол.
Гръцкият премиер и лидер на управляващата левица СИРИЗА Алексис Ципрас е сред шестимата европейски твърди привърженици на венецуелския президент Николас Мадуро, посочени от изданието "Политико", съобщава гръцкият в."Прото тема". Наред с Ципрас в този списък са поставени още лидерът на британските либерали Джереми Корбин, водачът на лявото движение в Испания Пабло Иглесиас, левият френски политик Жан-Люк Меланшон, папа Франциск и антисистемното движение "Пет звезди" в Италия.
             



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53