И петият кръг от преговори за Брекзит завърши без пробив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма пробив след петия кръг от преговори за Брекзит, стана ясно на брифинг на главния преговарящ по излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние и британския министър по напускането на Острова Дейвис Дейвис в Европейската комисия в Брюксел. Остават различията по трите спорни теми – правата на гражданите от двете страни след излизането на Великобритания, Ирландия и финансовото урегулиране.

Барние заяви, че преговорите са в задънена улица, най-вече по отношение на финансовото урегулиране след "развода":
По този въпрос сме в задънена улица, която е особено притеснителна за тези, които осъществяват проекти, по-точно за хилядите от тях в цяла Европа, както и за онези, които са ги финансирали. При това положение не съм в състояние да предложа на Европейския съюз следващата седмица да отвори дискусия по повод бъдещите ни отношения. Повтарям, че те, за да бъдат солидни, амбициозни и трайни, ние трябва да си имаме доверие. А то ще дойде след изясняването и зачитането на всички ангажименти, които сме взели заедно – 28-те. 

Силите на реда изведоха облечена като супергероиня британска активистка и  самозвана "саботьорка на Брекзита" малко преди днешната пресконференция за приключилия пети кръг от преговорите. Мадлейна Кей седна на първия ред в костюм на "Евро супергърл" и даде импровизирана пресконференция пред журналисти, преди да влязат европейските и британските преговарящи. Тя беше снимана да държи книга с шеговитото заглавие "Тереза Мейби - което означава "Може би" - в Брекзитландия", след което охраната я помоли да напусне и я придружи на излизане от залата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53