Борисов: Ще участваме най-малко с 500 000 евро за попълване на доверителния фонд за Африка

Бойко Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване на доверителния фонд за Африка, отговори на въпрос на "Хоризонт" премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят участва в заседанието на правителствените и държавни ръководители на ЕС в Брюксел.

В четвъртък лидерите на Европейския съюз решиха фондът, който бе създаден за борба с нелегалната миграция, да бъде попълнен с още средства. България също ще участва, каза премиерът Бойко Борисов:

Трябва да се попълни с още 125 милиона евро и аз мисля да предложа. Ние ще участваме с 500 000. Това е най-малкото, което са заявили. Например една Италия е с 90 милиона евро.

Парите по споразумението с Европейския съюз за бежанците остават същите, поясни министър-председателят. Парите по предприсъединителните фондове обаче се намаляват с 25 на сто:

Мнението е около 75 процента да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до Европейския съюз, да продължат, но така или иначе всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област.

По повод преговорите за "Брекзит", премиерът каза, че България няма да отстъпи от защита правата на българските граждани, както и от позицията си за излизането на Острова да не повлияе негативно на кохезионните и предприсъединителните фондове. Той уточни, че е споделил позицията си на вчерашната двустранна среща с британския премиер Тереза Мей.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53