39 гимнастички с желание да влязат в новия ансамбъл – девойки

Снимка: БФ Художествена гимнастика

39 гимнастички от 17 клуба на възраст от 11 до 13 години се явиха на контролния тест за определяне на новия състав на националния ансамбъл при девойките. Пред погледа на новия треньорски тандем Вяра Ваташка (олимпийска вицешампионка от Игрите в Атланта) и Цветелина Найденова (бронзова медалистка от Игрите в Атина ) кандидат- националките показаха  какво е нивото им на техниката с лента и демонстрираха различни елементи с тяло.

Ще изберем между 10 и 12 деца. Одобрените гимнастички ще ги съберем на лагер през ноември. Ще ни чака много работа. Мисля, че ще се справим. Децата родени през 2005 за първа година играят с лента, за това им е по-трудно. Ще имаме време да придобием добра техника, сподели старши треньорът Вяра Ваташка.

Според мен, също ни чака много работа. Децата се стараха. Трудно им беше както с тяло, така и с уреда, допълни помощник-треньорът Цветелина Найденова.

На теста присъстваха и Илияна Раева – президент на БФ по художествена гимнастика, Мария Гигова – член на техническия комитет на Международната федерация по гимнастика, Росина Атанасова – генерален секретар на БФ по художествена гимнастика, Деспа Каталиева – директор на националните отбори и Татяна Стоянова – експерт в Министерството на младежта и спорта.

Новосформираният ансамбъл – девойки ще се подготвя за европейското първенство през 2019 година, като съчетанието което ще представят ще е с пет ленти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!