Акценти от чуждестранния печат

Посещението на Тръмп във Филипините е последното от обиколката му в Азия и може да се окаже най-интересната част от нея, пише "Гардиън". Изданието коментира, че американският президент вчера е пристигнал в страна, управлявана от човек, когото редовно наричат "Азиатския Доналд Тръмп" заради шокиращия му възход към властта и избухливия нрав. На срещата си с Родриго Дутерте Тръмп най-вероятно ще настоява за гаранции за свободата на корабоплаване в контекста на засилващото се безпокойство във Вашингтон от очевидния завой на Дутерте към Китай и Русия, коментира "Телеграф". 

"Файненшъл таймс" коментира приключилата среща на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам, на която по оценка на вестника Тръмп е постигнал ограничен успех. 

"Големите очаквания" за "пълноценна среща" между Владимир Путин и Доналд Тръмп не се сбъднаха, констатира "Ведомости". Американците искаха да обсъдят с Кремъл основната тема на проявата, ядрения проблем на Северна Корея, но преговорите не се състояха – "според официалната версия по вина на президентския протокол. Но това май е само извинение – Тръмп и Путин имаше какво да обсъдят, но излезе, че няма какво да договарят", пише вестникът.

Турският вестник "Анаюрт" пише за новоучредената партия на бившия министър на вътрешните работи Мерал Акшенер, която е отявлен критик на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според изданието формацията "Добра партия" ще обърне с главата надолу турската политическа сцена, като социологическите агенции отчитат подкрепа за партията от от над 20 на сто. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53