Платинена годишнина ще честват в двореца Уиндзор

Снимка: БТА

Британската кралица Елизебет Втора и нейният съпруг принц Филип днес отбелязват 70 години от тяхната сватба.

На 20 ноември 1947 година, Елизабет, тогава още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип в Уестминстърското абатство с пищна церемония в присъствието на държавни глави и монарси от цял свят, точно две години след края на Втората световна война.

70 години по-късно, 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще отбелязан платинената годишнина с малко семейно събиране в двореца Уиндзор. Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че няма да има публични събития за отбелязване на годишнината.

СнимкаРоденият в Гърция Филип, самият той потомък на пра-пра-бабата на Елизабет – кралица Виктория, неотлъчно е до съпругата си през всичките 65 години, прекарани от нея на трона. През 1952 година той е човекът, който ѝ съобщава за смъртта на баща ѝ Джордж Шести и новината, че тя става кралица. 

Принц Филип се оттегли от активния обществен живот през август, поради влошеното му здравословно състояние, а кралица Елизабет ограничи значително публичните си изяви, заради напредналата възраст.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53