Зигмар Габриел: Международната общност очаква Германия да има стабилно правителство

Маргаритис Схинас коментира темата за германската политическа криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел обяви, че международната общност очаква страната му да има стабилно правителство, независимо от провала на преговорите за коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените.

След неуспеха на поредния кръг преговори канцлерът Ангела Меркел отмени насрочените си за днес разговори с холандския премиер Марк Рюте, а партията "Алтернатива за Германия" призова Меркел да подаде оставка от поста си.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира темата дали трудностите при формирането на правителство в Германия могат да доведат до забавяне на европейския дневен ред по темите - миграция, сигурност и реформи в еврозоната:

Германската конституция дава базата за стабилност и приемственост при подобни случаи. В Комисията сме уверени, че в този случай няма да е различно. Стабилността и приемствеността ще бъдат осигурени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53