Петата среща на високо равнище за Източното партньорство започна в Брюксел

Тереза Мей призова ЕС: Единни действия срещу враждебни страни като Русия

| обновено на 24.11.17 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Как да се засили сътрудничеството в четири приоритетни области обсъждат в Брюксел лидерите на Европейския съюз с колегите си от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Дискусиите са в рамките на Петата среща на високо равнище за Източното партньорство.

Преди началото на форума британският премиер Тереза Мей призова Европейския съюз за единни действия срещу, по думите й, враждебни страни като Русия.

Мей заяви, че очаква ЕС отново да заяви открито своя ангажимент към колективната сигурност и още:

Трябва да сме единни в действията на враждебни страни като Русия, която заплашва потенциалния растеж на Източното партньорство и се опитва да разкъса нашата колективна сигурност. Тук съм, за да кажа отново, че Обединеното кралство безусловно ще изпълнява водещата си роля по поддържането на сигурността в Европа. Ние може да напускаме ЕС, но не и Европа.

В началото на срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди:

Тази среща на върха не е разширяване, нито пък приемане на нови страни - членки. Ние развиваме връзките с важни за нас партньори, те трябва да бъдат укрепени.

Лидерите на ЕС и представителите на Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна ще разговарят по ключови теми от четири приоритетни области – по-силна икономика, управление, по-голяма свързаност и по-силно общество. Държавните и правителствени ръководители ще разговарят за бъдещето на тяхното сътрудничество, като ще направят анализ как да го засилят в приоритетните области, договорени в Рига преди две години. Те ще направят равносметка на резултатите, постигнати след последната среща на върха, като ще се съсредоточат върху конкретните предимства, които са получили гражданите на шестте страни от Източното партньорство. Лидерите ще разговарят за икономическото развитие и подобряването на търговските отношения, укрепването на институциите и доброто им управление, подобряването на взаимосвързаността в транспортния и енергийния сектор, както и  засилването на мобилността и контактите между хората.

Партньорството с шестте страни беше създадено с цел подпомагане на усилията за политически, социални и икономически реформи в тези държави.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отказа да присъства, страната му ще бъде представена на равнище външен министър. Акцентът на засилените през последните месеци общи инициативи е върху Украйна, Грузия и Молдова.

Евродепутатът Искра Михайлова, член на комитета за асоцииране на Грузия, коментира за "Хоризонт", че това е един от приоритетите на Естония, ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Тя коментира и относително меката позиция на Брюксел спрямо Баку след журналистическото разследване за така наречената азербайджанска перачница:

Азербайджан като страна има правото да се опитва да изгражда своя имидж. Как точно го прави, това вече е въпрос на разследване на конкретните елементи. Ние не можем да коментираме това. Прави го Азербайджан и го прави до голяма степен успешно.

Според онлайн изданието EUObserver проектът на декларация от срещата се ориентира към позицията на богатата на енергийни ресурси Азербайджан за напрежението ѝ с арменците в окупираната от тях територия Нагорни Карабах. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53