През 2018 учителите, военните и безработните ще получават повече

Снимка: БГНЕС

По традиция Нова година е време за промени в различни сфери. 
От днес е в сила новият размер на минималната работна заплата, която вече е 510 лева. Обезщетението за втората година на майчинството се повишава на 380 лева, увеличени са и добавките за хора с увреждания. 
Размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" се увеличава с 1%. Така за родените преди 1 януари 1960 вноската става 19,8%, а за родените след това - 14,8%. Минималното дневно обезщетение за безработица се повишава от 7,20 на 9 лева. Въвежда се и таван от 74 лева и 20 стотинки на ден. 
Променят се изискванията на право за обезщетение за безработица - да има внесени или дължими вноски за фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18.  
Има и промени в условията за пенсиониране - през 2018 жените се пенсионират на възраст 61г. и 2 месеца при 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете на 64 години и 1 месец и стаж 38 години и 6 месеца. 
С по-високи заплати от тази година ще са преподавателите в по-малките училища и тези в отдалечените общини в страната.
Всички учители вече ще получават средства за възстановяване на транспортните разходи. Безплатният транспорт за гимназистите вече няма да е само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия в съответното населено място. Предвидени са допълнителни средства за тези професионални училища, които обучават в области с най-голям недостиг на пазара на труда. 
От днес се увеличават и заплатите на военните в армията, като повишението ще е по-голямо за частите на терен.
100 милиона лева повече в държавния бюджет са предвидени за заплати на военни. Очаква се 77 милиона от тях да бъдат за заплати, а останалите за осигуровки. Военният министър Красимир Каракачанов вече заяви, че по-добро увеличение на заплатите ще получат частите на терен, полагат повече усилия и службата им е по-трудна. Това означава войници, сержанти, младши офицерски състав и бойните подделения. 
Увеличението ще е между 10 и 11%, тоест около 70-80 лева. 
Министерството на отбраната многократно е посочвало, че заплатата за кадрови военен от около 720 лева не привлича младите хора. Недостигът на щатни позиции в армията е около 5000 души. 
В частният сектор заплатите трябва да нараснат с 10%. Поне такива са очакванията на бизнеса. 
След ръста на икономиката през миналата година, тази година ще бъде годината на увеличение на доходите на домакинствата, твърдят анализатори: 
Ясно е, че този ръст се споделя и от работодателите. Ще растат заплатите. Причината в голяма част е дефицитът на работна ръка - казва Камен Колев от Стопанската камара.
Най-много ще растат заплатите на висококвалифицираните специалисти във водещите отрасли на икономиката, изброява Олга Чугунска от Търговско-промишлената палата: 
В някои производства, свързани с автомобилните части, оптиката и компютърната техниката, в IT-сферата също.
Икономиката може да си позволи такива разходи за увеличение на доходите, защото прогнозите за растежа са още по-оптимистични, обобщи заместник-министърът на икономика Александър Манолев
Една трета от всички инвестиции през следващата година ще бъдат в увеличаване на производствения капацитет на предприятията, а 20 процента за техническо обновление, за иновации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53