Юнкер: Има добри предпоставки за скорошно влизане на България в механизма, предхождащ еврозоната

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Има добри предпоставки за скорошно включване на България в механизма, предхождащ влизането в еврозоната. Това заяви от трибуната на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че все още има какво да се направи по отношение на борбата с корупцията у нас и акцентира на важната роля на София при европейската интеграция на Западните Балкани:

България неведнъж е доказала, че може да допринесе за постигането на общоевропейски компромиси и за изграждането на мостове, както спрямо държавите-членки на ЕС, така и спрямо страните от Западните Балкани. Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3,9 процента. Добре се развива и заетостта. Също така България отлично се справи с бюджетния си дълг, за разлика от немалко държави от еврозоната. Всичко това са отлични предпоставки за присъединяването на България към механизма ERM2, но трябва да се направи още немного по отношение на борбата с корупцията. Знам, че българското правителство много активно работи в тази област - каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.


По-късно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова за конструктивен диалог за новия европейски бюджет. От своя страна българският премиер акцентира на необходимостта от допълнително финансиране на общи политики, свързани с проблема с миграцията и общата европейска отбрана.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53