Захариева: Освен върху европейска перспектива за Западните Балкани, се фокусираме и върху свързаността между държавите

| обновено на 17.02.18 в 12:39
Снимка: пресцентър на МВнР

В Евросъюза има единодушие по новата стратегия за разширяване. Това каза вицепремиерът и външен министър Eкатерина Захариева, която  участва в интерпарламентарна конференция в София, на която представи резултатите от приключилия вчера неформален съвет на първите дипломати на съюза.

В дискусиите в НДК участват депутати от националните парламенти, членове на Европарламента и представители на страните-кандидатки от Западните Балкани. 

Eкатерина Захариева заяви при откриването на втория ден от интерпарламентарната конференция в София, че българското председателство, освен на европейската интеграция на Западните Балкани, акцентира и на свързаността между държавите  в региона. 

Захариева каза, че след вчерашната неформална среща на първите дипломати от Евросъюза, е обнадеждена, че има единодушие между страните-членки по новата стратегия за разширяване на съюза.

След обмен на мнения с външните министри по отношение на стратегията, имаме много малко различия между нас, между 28-те. Българското председателство освен европейска перспектива, се фокусира и върху свързаност между държавите. Свързаност, която ще доведе ръст на икономиката и на брутния вътрешен продукт и много работни места. Също така е и пряко свързана със сигурността в тези държави. В същото време само изграждането на коридор номер 8 би донесло 6 процента увеличение на брутния вътрешен продукт в държавите, през които минава, и създаването на 200 000 работни места.

Министър Захариева очерта и необходимостта от конкретни стъпки в подпомагането на страните от Западните Балкани за ускоряването на реформите.

Едуард Кугън, председател на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране Европейския съюз със Сърбия в Европарламента, изрази очакване Срещата на върха за Западните Балкани в София през май да начертае нови конкретни стъпки в процеса на разширяване на Евросъюза:

Убеден съм, че фокусът  на България върху Западните Балкани ще бъде поет и от австрийското, и от румънското председателство. 2018-та е година на големи обещания в дневния ред на разширяването и време на събития, които носят големи промени. Не знам дали това ще насърчи или обезсърчи страните от региона, но ако някой мисли, че 2025-та година автоматично ще стане член на Евросъюза, греши. Трябва да приемете тази дата като ориентация, а не като задължителна дата за приемане на нови страни-членки в Евросъюза.

Стратегическа енергийна и транспортна свързаност на Западните Балкани, развитието на военните способности на ЕС и кибер отбраната също са сред водещите теми.

Следобед председателят на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова ще представи финалните документи от итерпарламентарната конференция, които ще бъдат в основата на разговорите на срещата на върха за Западните Балкани в София през май.

В първия ден от интерпарламентарната конференция вчера Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи резултатите от приключилия неформален съвет на външните министри в София, посветен на региона. 

Вчера депутати от комисиите по външна политика и по отбрана от национални парламенти на страните членки и на Европарламента обсъдиха политиките на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната с дипломат номер едно на съюза Федерика Могерини, а основни акценти бяха отношенията с Турция, ескалирането на напрежението в Сирия и конкретните измерения на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Външният министър Екатерина Захариева  изрази надежда до края на българското председателство да започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53