Б. Петков: Двете деца от разигралата се в "Люлин" трагедия ще бъдат настанени в кризисен център

| обновено на 22.02.18 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков обяви, че децата от разигралата се в "Люлин" трагедия ще бъдат настанени в кризисен център. Те бяха открити в апартамент, където беше убит дядо им:

Двете деца, защото третото е пълнолетно - т.е. не е дете, сега са под полицейска закрила. Още утре, след като изтече срокът на полицейска закрила, ще бъдат настанени в кризисен център  и ще се направи максималното, те да започнат да посещават училище, защото сега се водят като отпаднали от училище.

След като изтече полицейската закрила, ще бъдат предприети мерки двете непълнолетни деца от блока в столичния квартал "Люлин" да бъдат настанени извън семейството, съобщиха и от Агенцията за социално подпомагане. 

Случаят става известен на социалните след сигнал, подаден в Дирекцията в "Люлин" на 15-и февруари. Веднага след това на посочения адрес те отиват на проверка. След като не са допуснати до жилището, е потърсено съдействие на полицията. В същото време е извършена работа за установяване самоличността на децата и на родителите.

Освен от полицията е търсено съдействие и информация от Общината, Регионалното управление по образование и Прокуратурата. Заедно с полицията и в присъствието на съседи жилището е отворено и социалните са влезли в него, но вътре не е имало никого и отново е потърсено съдействие от МВР за издирване на изчезналите деца. Това е предисторията.

Сега след задържането на родителите и след края на полицейската мярка за закрила над двете непълнолетни деца, социалните ще ги настанят в кризисен център, където ще им бъде оказана подкрепа. С тях ще работят специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани в училище със съдействието на Регионалното управление по образованието и други специалисти. Ще се поиска диагностика на нивото на развитие и нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани децата, както и да се определи евентуалната им нужда от ресурсен учител.

А от Министерството на образованието съобщиха за "Хоризонт", че до тях не е подаван сигнал, че децата не ходят на училище. Според информация на министерството трите деца никога не са ходили на училище. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53