"Лидове новини": "Уникредит Булбанк", ПИБ и Българската банка за развитие имат участие в сделката за ЧЕЗ

От споменатите банки не потвърдиха информацията

| обновено на 27.02.18 в 16:08
Гинка Върбакова, собственик на "Инерком"
Снимка: БГНЕС

Чешкото издание "Лидове новини" твърди, че "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България, съобщава "Лидове новини". Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Редакторът Зорница Близнашка разговаря с директора на медийната група на "Лидове новини" Веселин Вачков:

В най-общи линии има три източника, единият са собствени средства на фирмата, след това са две офшорни фирми, за тях писахме вчера, и след това вървят банките или кредитите, обещаните кредити от две банки и още една, която би трябвало да вземе кредита, който в момента ЧЕЗ има от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие - бел. ред.).
А кои са двете банки, за които споменавате, частни банки?
Двете частни банки са "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка. Кредитът от "Уникредит Булбанк" би трябвало да бъде 180 милиона евро, от Първа инвестиционна банка - 80 милиона. Последната информация всъщност ни я потвърди дори и ЧЕЗ, имаме изказване на говорителя на ЧЕЗ, говоря за Българската банка за развитие, че в ЧЕЗ има писмо, което потвърждава този интерес за рефинансиране. Днешното издание на "Лидове новини" публикува интервю с Андрей Бабиш, чешкият премиер. В най-общи линии той казва, че е шокиран от това, което се е случило в България, от информациите, които излизат, и че ще иска обяснение от ръководството на ЧЕЗ.

"Хоризонт" потърси коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От "Уникредит" заявиха, че не коментират търговски взаимоотношения - без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес.

Първа инвестиционна банка не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Инерком", съобщиха за "Хоризонт" от банката. Отговорът на банката дойде след запитване дали публикациите в чешкото издание "Лидове новини" за участие на банката в сделката отговарят на истината.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава
в предаването ни "Преди всички" Веселин Вачков от "Лидове новини" уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс"

По-късно от "Инерком - България" отхвърлиха тази информация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53