Правителственият "Еърбъс" ще транспортира блокираните на летището в Тимишоара българи

| обновено на 27.02.18 в 17:28
Снимка: www.mtitc.government.bg

Правителственият "Еърбъс" ще транспортира блокираните на летището в Тимишоара българските граждани, които не успяха да се приберат у нас заради отменен полет. Лошото време принуди стотици наши сънародници  да прекарат нощта на аеропорта в румънския град. 


Ние си искаме в България. Сто човека ще стоим и ще чакаме!? Ние искаме да се прибираме. Тук не спира да валиказа пред "Хоризонт" чакащата на летището Величка Божерикова, част от групата на пътуващите с нискотарифна авиокомпания от Лондон, чийто самолет е трябвало да кацне снощи в Пловдив. 

По нареждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, в посолството ни в Румъния е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на изпадналите в затруднение. 

Част от хората от полета вече са в България, тъй като са се възползвали от осигурени от летището автобуси, добави консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов:
Първите, които са отпътували с автобуса, вече са преминали граничния пункт при Видин-Калафат. Информацията е потвърдена от българските власти. 

Стотици българи останаха блокирани и в Рим заради лошото време и отменени полети на нискотарифни авиокомпании. Част от тях сами са се организирали да отпътуват с автобуси, а други са настанени по хотели с презаверени полети, добави консулът ни в италианската столица Ермелина Пейчева.

Блокирани българи има и на летището в Париж, където заради усложнената метеорологична обстановка, е бил отменен полет на нискотарифна авиокомпания от френската столица до София. По данни на български граждани, свързали се с българското посолство в Париж, на летище "Буве" се намират около 130 пътници, част от които са българи. 
От българското посолство в Париж са се свързали с местното представителство на авиокомпанията, откъдето са били информирани, че всеки пътник е получил на електронната си поща предложение с възможностите за придвижване с други полети на авиокомпанията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53