Остава бедственото положение във Видинско

| обновено на 12.03.18 в 12:18
Снимка: Анжела Каменова

Продължава да е в сила бедственото положение във Видинската община Брегово. Над 6000 декара земеделски земи са под вода. Кризисният щаб заседава и тази сутрин.

Жителите на града вече са притеснени от подгизването и слягането на защитните диги. Кметът Милчо Лалов каза, че има опасност и от евакуация на населението в района на разлива.

Повишава се и нивото на подпочвените води, наводнени са много дворове на къщи.

За опасността от замърсяване на питейната вода е предупредена Екоинспекцията, а служители на РЗИ вече са взели проби на място от пет пункта. Хората обаче се притесняват и вече се запасяват с минерална вода. Риск за стари замърсявания на водите на Тимок от флотационната фабрика на „Мини бор" в Сърбия е реален, а в Брегово има залети и помпени станции.

Частично бедствено положение е обявено в община Видин при село Иново.

При коритото на река Делейнска вчера сутринта дигата се е пробила и водата е наводнила земеделски площи. Взети са незабавни мерки още вчера, надграден е компрометираният участък, поставени са около 500 чувала с пясък. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения.

Ако нивото на водата се покачи още и достигне нивото на първите къщи на селото, има готовност за осигуряването на още чували с пясък и изграждане на земна маса.

Осъществено е геоложко заснемане на района, което е показало, че нивото на водата е до последните къщи. Застрашени от наводнение са около десет имота. Огледът от отговорните институции продължава. Беше направен и оглед на други проблемни участъци при село Рупци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53